Alergia na jad owadów

rodzaje_alergii_jad_owadow

Alergia na jad owadów jest nadmierną, najczęściej gwałtowną w przebiegu reakcją układu odpornościowego, występującą po użądleniu przez owada. Reakcja ta może wystąpić miejscowo lub dotyczyć całego organizmu. Najbardziej niebezpieczną i zagrażającą życiu odmianą reakcji jest wstrząs anafilaktyczny.

Które owady mają alergizujący jad?

Cechą charakterystyczną owadów, których jad może wywołać reakcję alergiczną są skrzydła zbudowane z cienkich, przezroczystych błon. Są to m.in.:

  • pszczoły
  • trzmiele
  • osy
  • szerszenie
  • niektóre rodzaje mrówkowatych

Alergizujące składniki jadu:

Wystąpienie reakcji alergicznej po użądleniu owada wynika z działania substancji, jakie znajdują się w składzie jadu. Najważniejsze z nich to białka oraz peptydy – wywołujące miejscowe i ogólne objawy. Za miejscową reakcję zapalną odpowiedzialne są tzw. substancje niskocząsteczkowe.

więcej informacji znajdziesz na portalu>>